Suomessa suhtaudutaan myönteisesti yritysten perustamiseen. Yritystoiminnan edistäminen on osa valtakunnallista, alueellista ja paikallista strategiapuhetta.
On yrittäjyysopintoja ja -koulutuksia, jotka ulottuvat alakouluun saakka. Meille tarjotaan yrittäjyyttä työuran vaihtoehdoksi ja mahdollisuudeksi tienata oma elantonsa, ja toivottavasti vielä vähän päälle. Yrityksen perustaminen vaatii lähes poikkeuksetta kovaa työtä, vahvaa osaamista ja kykyä hallita ja sietää taloudellista epävarmuutta. Olisi harmillista, jos tyytyisimme yrittäjinä siihen, että valtiovalta kannustaa, rohkaisee ja toivottaa onnea matkaan. Sen sijaan kannattaa ottaa hyöty irti siitä tuesta, jota EU-ajan yhteiskunta meille yrittäjyyteen konkreettisesti tarjoaa, nimittäin julkisesta rahoituksesta.
Yrityksen alkutaival on usein epävarmuuden ja erilaisten käytänteiden, toimintamallien ja konkreettisten aineellisten puitteiden rakentamisen aikaa. Tähän tarvitaan sekä aikaa että rahaa. Mikään taikapeili ei laskelmista huolimatta aivan varmasti kerro, tuleeko yritystoiminnasta kannattavaa ja millä aikajänteellä. Sitten tullaan erilaisiin kehittämisvaiheisiin, palkataan ensimmäisiä työntekijöitä, laajennetaan markkinaa tai tuotantoa, testataan, kokeillaan ja visioidaan. Ja näihin kaikkiin tarvitaan resursseja. Julkinen yritysrahoitus on suunnattu yritystoiminnan murroskohtiin – yrityksen perustamiseen, toiminnan kehittämiseen, kestävään kasvuun ja kansainvälistymiseen. Silloin voi olla tarpeen saada kumppani rinnalle kulkemaan ja toimimaan tulkkina toiveiden, tavoitteiden ja tarjolla olevien rahoitusmahdollisuuksien välissä.
Autamme asiakkaitamme tilanteissa, joissa tuntuvat vahvana aloittamisen into ja uudistamisen halu, joskus myös muuttumisen pakko. Asiakkaidemme ideoissa ja suunnitelmissa on mukana palavaa tunnetta, innostusta ja syvällistä osaamista, jotka pitäisi saada kanavoitua liiketoiminnan hyödyksi. Muutokseen ja kehittämiseen liittyy myös epätietoisuutta ja hyppy eteenpäin saattaa myös hirvittää ja valvottaa. Silloin on hyvä, että kaverina on joku, jonka kanssa mörköjä saa puhuttua vaarattomiksi.
Meille ensimmäinen tehtävä uuden asiakkaan kanssa on kuunteleminen. Asiakasta jututtamalla ja erilaisia aineistoja läpikäymällä sukellamme asiakkaan maailmaan ja autamme tunnistamaan kulloisetkin tavoitteet. Annamme oman panoksemme sen suunnitteluun, minkälaisilla toimenpiteillä näihin tavoitteisiin päästään, ja miten eri vaiheet rahoitetaan. Samalla yrityksen liikeidea, arvot ja toiminta-ajatus selkenevät. Kehittämispolkuja muotoiltaessa asiakkaalle avataan näkymiä ja merkitään askeleita tulevaisuuteen – välietappeja, tavoitteita ja visioita, jotka tukevat liiketoiminnan kehittymistä oikeaan suuntaan.
Entä sitten rahoitushakemuksen laatiminen milloin mihinkin sähköiseen järjestelmään? Miksi se ei ole meistä tylsää? Tässä työssä on parasta, kun on ensin saanut olla asiakkaan mukana idean kehittelyvaiheessa, sitten löytänyt siihen sopivan rahoituksen, ja pääsee vielä muotoilemaan timanttisiksi hiotuille ideoille ja hankkeiksi paketoidulle kokonaisuudelle rahoitushakemusta.
Kun tarvittava tieto on siirtynyt ja pesiytynyt hakemuksen laatijan päähän, on helppo muotoilla, esittää ja perustella rahoituksen tarve ja hankkeen eteneminen. Toimialasta riippumatta pystymme näkemään kehittämistyössä tietyt elementit, lainalaisuudet ja mahdollisuudet. Kustannusarvioiden ja rahoituslaskelmien tekeminen on palkitsevaa palapelin kokoamista. Hakemusta laatiessa on jo mukava kuvitella, kuinka asiakas saa hankerahoituksen tuella hankittua huippuluokan asiantuntija-apua, palkattua itselleen apukäsiä, kokeiltua uniikkia bisnesideaansa tai rahoitettua tärkeitä investointeja. Meille isoin tavoite on se, että hakemuksen jättämisestä käynnistyy konkreettisesti asiakasyrityksen liiketoimintaa edistävä ja eteenpäin vievä kokonaisuus.
Ota yhteyttä, jos mielessäsi on ajatus, jolle haluaisit hakea yritysrahoitusta.